KABEL

KABEL

   Compleet assortiment

   Maatwerkoplossingen

Scheidingstrafo 230V

   Meer dan 70 jaar ervaring

   Producent en leverancier

Kabels en snoeren

Of het nu gaat om aansluitsnoeren, verlengkabels, kabelhaspels, installatiekabel, grondkabel of solarkabel, HELAF heeft het in het assortiment en kan door een goede samenwerking met een aantal kabelfabrieken en importeurs een compleet pakket leveren. Een groot gedeelte van de verlengkabels wordt door ons zelf geconfectioneerd, waaronder neopreen en polyeruthaan verlengkabels en indien gewenst met uw naamopdruk. Ook leveren wij compleet gemonteerde aluminium verlengkabels 400 V met neopreen buitenmantel.

Haspels en kabelboxen

Bij HELAF leveren wij diverse soorten kabelhaspels. Alle haspels zijn van professionele kwaliteit en zijn geschikt voor vele uiteenlopende toepassingen.

HELAF heeft ook veerkabelhaspels in het programma, hieronder vindt u een aantal standaard uitvoeringen. Echter kunt u ook bij ons terecht aangepaste uitvoering of voor specifieke gebruiksomgeving.

HELAF biedt de volgende types haspel en kabelboxen aan:

 • Rubber
 • Kunststof
 • Veerhaspels

Productsheets

Verlengkabels

HELAF biedt o.a. de volgende verlengkabels:

 • Neopreen verlengkabels 230 V
 • Neopreen verlengkabels 400 V
 • Naast koper is ook ALUMINIUM leverbaar
 • Optioneel:
 • Als PUR
 • In kleur
 • Voorzien van (uw) opdruk

 

Productsheets

Kabels en leidingen

Bij HELAF leveren wij diverse soorten kabels en leidingen. Alle kabels zijn van professionele kwaliteit en zijn geschikt voor vele uiteenlopende toepassingen.

Bekijk de productsheets voor specificaties van alle kabeltypes.

 

Productsheets

Productsheets kabels en leidingen

Brandclassificatie van kabels

Brandclassificatie van kabels en wat is CPR – NEN 8012?

U heeft er vast al over gehoord: de CPR-normering ofwel NEN 8012-norm voor kabels en elektrische leidingen. Wat houden de nieuwe regels in en wat betekent de CPR voor u? Hieronder leest u de antwoorden op de belangrijkste vragen rond de CPR, zodat u veilig en volgens de regels kunt werken.

Wat is CPR – NEN 8012?

De nieuwe CPR is een norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. De afkorting CPR staat voor Construction Product Regulation, ruw vertaald is het een verordening voor bouwproducten. In Europa is de CPR bekend als de norm EN 50575 (CPR). In Nederland is hiervoor NEN 8012 opgesteld. Het doel van de norm is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren omtrent het brandgedrag van kabels en elektrische leidingen. En om de schade als gevolg van brand van en via elektrische leidingen zoveel mogelijk te beperken.

Hoe reageren kabels bij brand?

Binnen de CPR gaat het om de vraag hoe kabels reageren bij brand. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de brandvoortplanting en warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad. Door dit beter in beeld te krijgen moet het makkelijker worden om de juiste kabel bij het juiste gebouwtype te kiezen. De brandklasse hangt namelijk samen met de risicosituatie van een gebouw.

Overgangsjaar CPR

Het overgangsjaar voor de nieuwe CPR is op 1 juli 2016 gestart. Voor iedereen die werkt met kabels gaan er de komende tijd dingen veranderen. Fabrikanten moeten onder meer brandproeven doen, de indeling in de juiste brandklasse verzorgen, een CE-markering en een declaration of performance (DoP) opstellen. Distributeurs gaan erop toezien dat alle kabels de juiste markeringen hebben, zodat installateurs en adviseurs de juiste kabels kunnen kiezen en plaatsen. Hiervoor was er to 1 juli 2017 de tijd, daarna werd het verplicht om volgens de nieuwe normen te werken en mogen alleen nog nieuwe kabels in bouwprojecten gebruikt worden.

Wat is er veranderd voor u?

De hele keten is verantwoordelijk
De toepassing van de NEN 8012 normering is een ketenverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat alle partijen in de keten een verantwoordelijkheid dragen:

 • De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het aandragen van de juiste informatie, waarmee de installateur de juiste kabel klasse kan selecteren.
 • De installateur is verantwoordelijk voor het toepassen van de juiste kabel en dient dat ook aan te kunnen tonen.
 • De groothandel is verantwoordelijk dat uitsluitend CPR-gecertificeerde kabels worden aangeboden en dienen de keurmerken en certificaten te kunnen overleggen.
 • Fabrikant is verantwoordelijk dat alle producten getest en gecertificeerd zijn. Voor de keuring moet gebruik gemaakt worden van een geaccrediteerde keuringsinstantie.

 

Denk aan de DoP-verklaring!

Fabrikanten leveren CPR-gekeurde artikelen met een CE-markering en een DoP-verklaring (Declaration of Performance). De CE-markering is aangebracht op het label en laat zien dat de prestaties van de kabel voldoen aan de Europse normen. Op het label is ook de brandklasse te vinden en het DoP nummer. Met behulp van het DoP nummer kan online de prestatie verklaring verkregen worden. Daarin is aangetoond dat de kabel gekeurd is volgens brand- en testmethode die de Europese norm CE 50575 voorschrijft. Alle informatie is te vinden op de verpakking en/of factuur; het is niet noodzakelijk dat de markering op de kabel zichtbaar is. De installateur is verantwoordelijk voor het meeleveren van de DoP-verklaring bij de installatie.

DoP-documenten vinden

Bij ieder CPR-product hoort een prestatieverklaring (het DoP-document; Declaration of Performance). Bij het product is altijd het DoP-nummer geleverd: 
– Bij een vaste lengte zoals een ring of haspel staat deze op de door de fabrikant aangeleverde label 
– Bij een door Technische Unie op maat gesneden kabel staat deze op de door TU bijgeleverde label 
– Op veel kabels staat het DoP-nummer ook op de kabel geprint

Met het DoP-nummer kunt u het bijbehorende document vinden. Kijk daarvoor op de speciale DoP-sites van de fabrikant: 
– DoP-website Donné 
– DoP website Draka (Prysmian Group)
– DoP website Eupen
– DoP website Nexans
– DoP website TKF
– DoP website Lapp
– DoP website Jobarco
– DoP website Belden
– DoP website Metz Connect
– DoP website Commscope

Wat u verder moet weten omtrent CPR (NEN 8012)

Brandklassen NEN 8012

In de Nederlandse normering (NEN 8012) zijn de klassen B1 t/m E overgenomen en toegepast voor de Nederlandse markt. Onderstaande figuur laat de betekenis zien van deze klassen:

Aansluitsnoeren

Aansluitsnoeren zijn voor veel toepassingen inzetbaar. De vinyl snoeren met platte eurosteker worden toegepast bij o.a. TL en PL looplampen, de neopreen 2-aderige snoeren bij klasse II armaturen en gereedschappen, de 3-aderige snoeren bij producten met randaarde. De neopreen aansluitsnoeren zijn voorzien van een aangespoten rechte contouren kontaktstop, spatwaterdicht IP44.Speciale aansluitsnoeren zijn op aanvraag leverbaar.

HELAF levert o.a.

 • Machine-aansluitsnoer PVC
 • Machine-aansluitsnoer neopreen

Productsheets

Offerte aanvragen

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.